Obliczyć granice na krańcach określoności funkcji.
Watsky:
lim−∞ x3e−4x
lim∞ x3e−4x
17 sty 01:07
Watsky: dochodzę do momentu −4e−4x/−3/x4
17 sty 01:15
Basia:
ta pierwsza ma być przy x→ −
∞ chyba
x
3*e
−4x → [(−
∞)*e
−4*(−∞)] = [(−
∞)*e
+∞] = (−
∞)*(+
∞) = −
∞
druga przy x→+
∞
| | x3 | | 3x2 | | 3x | | 3 | |
x3*e−4x = |
| →(H) |
| = |
| →(H) |
| = |
| | e4x | | 4x*e4x | | 4e4x | | 16e4x | |
17 sty 01:24
Basia: błąd
| | 3x2 | | 6x | | 6 | |
po pierwszym (H) ma być |
| →(H) |
| →(H) |
| → |
| | 4*e4x | | 16e4x | | 64e4x | |
17 sty 03:15