zbiór wartości
Maciek:
Dana jest funkcja f(x)= |2−b*cos(3x+(π/3))|+a
wiedząc,że zbiorem wartości tej funkcji jest przedział <−5,4>
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego
17 sty 00:30
Basia:
dla b=0 mamy funkcję stałą f(x) = 2+a
nie spełnia warunków zadania
b>0
−1 ≤ cos (3x+(π/3)} ≤1
−b ≤ b*cos (3x+(π/3)) ≤b
b ≥ −b*cos (3x+(π/3)) ≥−b
2+b ≥ 2−b*cos (3x+(π/3)) ≥2−b
2+b ≥ |2−b*cos (3+(π/3))| ≥ 2−b
2+b+a ≥ |2−b*cos (3+(π/3))|+a ≥ 2−b+a
a−b+2=−5
a+b+2=4
a−b=−7
a+b=2
−−−−−−−−−−−−−−
2a=5
sprzeczność
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b<0
−1 ≤ cos (3x+(π/3)} ≤1
−b ≥ b*cos (3x+(π/3)) ≥b
b ≤ −b*cos (3x+(π/3)) ≤−b
2+b ≤ 2−b*cos (3x+(π/3)) ≤2−b
2+b ≤ |2−b*cos (3+(π/3))| ≤ 2−b
2+b+a ≤ |2−b*cos (3+(π/3))|+a ≤ 2−b+a
a−b+2=4
a+b+2=−5
a−b=6
a+b=−7
−−−−−−−−−−−−−−
2a=−1
trzeba to sprawdzić, bo już mi się w oczach mieni i moglam pomylić i znki, i kierunki
nierówności
17 sty 01:16
Eta:
ZW= <−5,4>
g(x)= |2−bcosα| α − nie ma wpływu na ZW
ZWg(x)= <0, 2+b>
to dla f(x)
a= −5 ( bo wykres przesunięty w dół o 5 jednostek
zatem 2+b −5=4 ⇒
b=7
f(x)= |2−7cosα|−5 ma ZW= <−5,4>
| | 7+5 | | 6 | |
w= |
| = |
| =0,545454 |
| | 7+15 | | 11 | |
do zakodowania cyfy :
545
17 sty 01:26
Basia:
dla b>0 ZW
g = <0;2+b>
ale dla b<0 nie; wtedy mamy <0;2−b>
np.|2−(−2)*cosα| |2+2cos α| ≤ 4 = 2−(−2) = 2−b
2−b−5=4
b=−7
a=−5
wynik będzie taki sam
17 sty 01:37
Eta:
17 sty 01:38
Basia: | | 1 | |
a poza tym np. dla b= |
| mamy |
| | 2 | |
więc ograniczenie z dołu przez 0 trochę za słabe
17 sty 01:42
Basia: żeby wszystko było lege artis trzeba by chyba oddzielnie rozważać dla b przedziały
(0;2) <2;+∞) i dla ujemnych (−∞;−2> (−2;0)
17 sty 01:46
Maciek:
Dzięki wielkie Eta
Taką właśnie mam odpowiedź tylko nie wiedziałem jak do niej dojść
17 sty 14:41