wektory
dawid: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej x−35 − y−12 = z+3−2
i przechodzącej przez punkt (−1, 0, 2)
Jak obliczyć wektor kierunkowy prostej?
17 sty 00:17
jc: Napisz czytelnie wzór prostej.
Użyj dużego U zamiast małego.
17 sty 00:20
17 sty 00:26
dawid: Wiem, że ten wektor kierunkowy ma się równać [5,2,−2] i widzę, że są to mianowniki tych
ułamków, ale nie rozumiem skąd się to bierze.
17 sty 00:29
jc: Zmieniasz odpowiednio liczniki
17 sty 00:39
dawid: i tak nic z tego nie wiem. Zna Pan jakieś dobre materiały do tego zagadnienia, żeby go
zrozumieć od podstaw?
17 sty 00:48
jc:
Prostą możesz zapisać parametrycznie np.
x=2+5t
y=3+7t
z=1+3t
| | x−2 | | y−3 | | z−1 | |
Stąd t= |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 7 | | 3 | |
Teraz możesz zapomnieć o t
Czasem taki zapis wygląda dziwnie np
x=4+3t
y=1+t
z=5
zapisujemy tak
17 sty 00:56