Geometria analityczna.Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(-3,1) i B(3,-2) jest
wercia: 1.Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(−3,1) i B(3,−2) jest równe 15. Jedna z wysokosći tego
trójkąta
jest zawarta w prostej y=2x+2. Wyzacz współrzędne wierzchołka C.
Obliczyłam AB,które wyszło 3
√5 podstawiłam to do równania na pole jako a i wyszło mi h=2
√5
Nie wiem, co dalej

2. Punkty A(0.0) I B(10,0) są wierzhołkami trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy
wierzchołku C.
Przyprostokątna AC jest zawarta w prostej y=3x. Wyznacz współrzędne punktu C oraz współrzędne
środka okręgu opisanego na tym trójkącie.
tutaj jestem całkowicie zielona.
3. Dane są punktyA(0,0) B(10,10) i C(4,13). Z wierzchołka A trójkąta ABC poprowadzono wysokość
AD.
Wyznacz współrzędne punktu D i oblicz pole trójkąta ABC.
Obiczyłam AB,które wyszło mi 2
√10.Środek obliczyłam i otrzymałam wynik (7,13),a w
odpowiedziach
jest wynik (6,12).
17 sty 00:00
Eta:

2/
AC : y=3x to a
AC=3
| 1 | | 10 | |
prosta BC : y= −1/3(x−xB) ⇒ BC: y= − |
| x+ |
| |
| 3 | | 3 | |
AC∩ BC={C} ⇒ 9x=−x+10 ⇒ x=1 to y= 3
C(1,3)
Środek S okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest środkiem przeciwprostokątnej
zatem S(5,0)
17 sty 01:36
Eta:

3/
Podaję jeden ze sposobów
Proste AD ⊥BC współczynniki kierunkowe
| 13−10 | | 1 | |
aBC= |
| = − |
| to aAD= 2 |
| 4−10 | | 2 | |
proste mają równania:
| 1 | |
BC : y= − |
| (x−10)+10 i AD : y=2x |
| 2 | |
rozwiązując ten układ równań i wyznaczysz D(..., ....)
Następnie oblicz |AD|=h i |BC|
| 1 | |
P(ABC)= |
| |AB|*h=.......... |
| 2 | |
17 sty 01:50
Eta:
No i w 3/ zgadza się po rozwiązaniu układu równań
D(6,12)
17 sty 01:53
Eta:
I jeszcze w 3/ |AB|=√100+100=10√2 ( masz błąd
17 sty 01:55
Eta:

1/
Masz dobrze
teraz tak
Prosta CD ma równanie y=2x+2 to C(x, 2x+2)
Odległość punktu C od prostej AB to h= 2
√5
Napisz równanie prostej AB ⊥ CD w postaci ogólnej
AB: x+2y+2=0 i C(x,2x+2) i d= h=2
√5
|5x+6|=10 ⇒ ................
dokończ
17 sty 02:11
wercia: Dzięki wielkie

!
17 sty 22:39