zbieżność
zbieżność: | | 1 | |
Mam zbadać zbieżność szeregu ∑ |
| z wykorzystaniem kryterium porównawczego. |
| | n3 + n2 + n | |
Wiem (niestety dzięki Wolframowi − jak inaczej? zgadywać?), że jest on rozbieżny.
Zatem jak rozumiem, muszę znaleźć jakiś ciąg an, który będzie miał nieujemne wyrazy i będzie od
| | 1 | |
jakiegoś n zachodziło an ≤ |
| , oraz ∑an będzie rozbieżny. |
| | n3 + n2 + n | |
Pytanie, jak to zrobić..
16 sty 23:47
jc: Co wpisałeś do Wolframa?
Przecież od razu widać, że zbieżny.
16 sty 23:50
Basia:
ależ on jest zbieżny
n
3+n
2+n>n
3
16 sty 23:50
b.: Ten szereg jest zbieżny, Wolfram Cię oszukał
16 sty 23:50
zbieżność: Rzeczywiście napisane jest, że zbieżny.. ale wtopa

Jak na to patrzeć żeby od razu to widzieć?
16 sty 23:52
zbieżność: | | 1 | |
Oraz skąd wiedzieć, że |
| jest zbieżny? |
| | n3 | |
16 sty 23:54
Basia:
No przecież wiemy, że szereg harmoniczny
| | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny dla α >1, a rozbieżny dla 0<α<1 |
| | nα | |
patrzeć na najwyższą potęgę licznika i mianownika i wykonać dzielenie
i tak dalej
ale to tylko przy prostych potęgach, jak już będą jakieś funkcje nie ma tak dobrze
17 sty 00:02
PW: No to weź nierówność
n
3+n
2+n > n
2,
a więc
| | π2 | |
a szereg odwrotności kwadratów ma znaną sumę |
| (problem bazylejski). |
| | 6 | |
17 sty 00:02
zbieżność: Dzięki Basiu i PW − teraz to rozumiem.
Niestety mam jeszcze 2 przykłady w których jest ln.
Znacie na to jakiś fajny sposób?
17 sty 00:13
Basia:
| | lnn | | n | | n | | 1 | |
∑ |
| <∑ |
| < |
| = |
| zbieżny |
| | n3+11 | | n3+1 | | n3 | | n2 | |
17 sty 00:15
17 sty 00:18
Basia:
dla n>3 lnn>1
| | n5 | | n5 | |
∑ |
| <∑ |
| zbieżny, zadziała kryterium Cauchy'ego |
| | 2n*lnn | | 2n | |
| | n5 | | (n1/n)5 | | (n√n)5 | | 15 | | 1 | |
n√n5/2n = ( |
| )1/n = |
| = |
| → |
| = |
| |
| | 2n | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 sty 00:23
zbieżność: | | lnn | | n | | 1 | |
∑ |
| < ∑ |
| = ∑ |
| , więc wyglądałoby na to, że rozbieżny.. |
| | n√n | | n√n | | √n | |
czemu więc tak nie jest?
17 sty 00:24
zbieżność: Bardzo dziękuję za rozwiązanie b) i c)!
Mam jeszcze jedno (ostatnie) zadanie, ale w nim podobno trzeba mocno pokombinować
pierwsze co przychodzi mi do głowy, to:
| | cos(nπ) | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ≤ ∑ |
| ≤ ∑ |
| , a ten jest zbieżny, więc |
| | en + 2n | | en + 2n | | 2n | |
mam zbieżny
Może tak być?
17 sty 00:36
Basia:
jc tu już nie jest tak łatwo
można spróbować z kryterium całkowego
chyba da się policzyć, chociaż pewna nie jestem
t=lnx
e
t=x
e
t/2=
√x
| | −2 | |
= ∫e−t/2dt = −2e−t/2 = |
| |
| | e(lnx)/2 | |
jeżeli się nie pomyliłam to mamy
| | −2 | | 2 | |
limx→+∞ |
| + |
| = 0+2=2 |
| | e(lnx)/2 | | e0 | |
całka zbieżna to i szereg zbieżny
17 sty 00:41
Basia:
mniejszy < rozbieżny nie musi być rozbieżny
kryterium porównawcze mówi
∑an < zbieżnego ⇒ an zbieżny
∑an > rozbieżnego ⇒ an rozbieżny
dotyczy szeregów o wyrazach dodatnich
17 sty 00:43
Basia:
ad.post z 0:36
bardzo dobrze
17 sty 00:44
jc: Nie może.
W ogóle, co to za pisanie?
∑an ≤ ∑bn, jak nie wiemy, czy szereg po lewej lub po prawej jest zbieżny?
∑an oznacza liczbę tylko w przypadku szeregu zbieżnego.
17 sty 00:45
Basia: jest tylko małe ale,to nie jest szereg o wyrazach dodatnich
cos (nπ) dla n nieparzystych ma wartość −1
jest bezwzględnie zbieżny
17 sty 00:46
Adam: ln(n)/(n√n)
Kryterium zagęszczania
n/(√2)n − zbieżny
17 sty 00:46
Basia: oj nie nudź; wiadomo o co chodzi
17 sty 00:47
jc: ln x ≤ x
ln
3√n ≤
3√n
ln n ≤ 3
3√n
| | ln n | | 3n1/3 | | 3 | |
0 ≤ |
| ≤ |
| = |
| |
| | n3/2 | | n3/2 | | n7/6 | |
17 sty 00:49
jc: Basia, tylko, że potem student dostanie zero i będzie się dziwił.
17 sty 00:50
Basia: fajnie
17 sty 00:53
jc: I tak dobrze, jak student kojarzy szereg z sumą, a nie tylko z kryteriami zbieżności.
17 sty 01:01
zbieżność: Dzięki za wczorajszą pomoc, bardzo ułatwiła mi zrozumienie materiału na dzisiejszych zajęciach
17 sty 15:46