macierze
Kuba: Wyznaczyć parametry t ∈ R, takie »e rz(At) = rz(Bt), gdzie
rzA=
[t 1 2t t+1 ]
[1 1−t 2−t 1 ]
[2t 1 4t−1 2t+1 ]
[t−1 0 2t−2 t−1 ]
rzB=
[1 2t t+1 ]
[1−t 2−t 1 ]
[1 4t−1 2t+1 ]
Nie wiem za bardzo jak to rozwiazać. Udalo mi sie dojsc do momentu gdzie w rzA mam 2+ macierz
2x2, a rzB 1+macierz 2x2 lecz nie znajduje zadnej liczby, ktora po podlozeniu za t dala by
wyznacznik=0 w rzA i wyznacznik inny niż 0 w rzB.
16 sty 23:09
Kuba: rzA
[t2−3t+4 t2+t]
[−3t+2 t ]
rzB
[−t 2t2−3t+2]
[t 2t−1 ]
16 sty 23:11
Kuba: bardziej chodzi mi o wskazanie sposobu rozwiązania tego typu zadań niż podanie dokładnej
odpowiedzi do tego przykładu(nawet za bardzo jej nie potrzebuję), bo może ja źle do tego
podchodze
16 sty 23:16
Kuba: dodam,ze liczylem normalnie metoda gaussa
16 sty 23:25
Kuba: nikt nie pomoze?
17 sty 18:56