Stereometria
Natalia : Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe polu jego podstawy.
Wyznacz cosinus kata miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi.
Najłatwiejszą cześć zadania zrobiłam, tzn obliczyłam ile wynosi wysokość. h=2a nie wiem co
dalej:( prosze o pomoc
16 sty 22:26
Natalia : Oczywiscie zakladajac, ze a to długość podstawy
16 sty 22:27
Eta:

2a−− dł. krawędzi podstawy , a>0
P
p=4a
2 , P(BCS)=a*h ⇒h=4a to b=
√a2+16a2= a
√17
| | 1 | |
P(BCS)= |
| *b*w= 4a2 ⇒ w=................ |
| | 2 | |
Z tw. cosinusów w ΔBDE :
i d=2a
√2
| | w2+w2−d2 | |
cosα= |
| =............... |
| | 2w*w | |
dokończ
16 sty 23:01