asd
Dickens: wykazac z definicji, że funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x
0 = 0
| | ⎧ | xsin(1/x) dla x ≠0 | |
| f(x) = | ⎩ | 0 dla x = 0 |
|
| | f(x0 + Δx) − f(x0) | |
f'(x0) = limx→x0 |
| − def |
| | Δx | |
| | Δxsin(1/Δx) − 0 | |
f'(0) = limx→0 |
| = limΔx→0 sin(1/Δx) − ta granica nie istnieje, |
| | Δx | |
zatem funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie 0
dobrze?
czy musze liczyc granice jednostronne?
16 sty 22:24
Basia: dobrze, ale myślę, że powinieneś jeszcze pokazać, że lim
Δx→0sin (1/Δx) nie istnieje, ale to
już banalne
lim
Δx→0)sin (1/Δx)= +
∞
lim
Δx→0−sin (1/Δx)= −
∞
lim
Δx→0sin (1/Δx) nie istnieje czyli
poza tym trochę pomieszałeś oznaczenia
ten wzór na pochodną ma postać
albo
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
i nie pisz f'(0)=...... bo teoretycznie nie wiesz czy istnieje
16 sty 22:48
Dickens: Dziekuje, piszesz, że pokazanie, że limΔx→0 nie istnieje jest banalne ale wlasnie nie wiem
jak to zrobic
czemu według Ciebie limΔx→0+ sin(1/Δx) = +∞ ?
16 sty 22:53
Basia: no chyba dowodziliście takie twierdzenia:
licznik jest stały i dodatni, mianownik →0+ (przez wartości dodatnie) ⇒ ułamek→+∞
licznik jest stały i dodatni, mianownik →0− (przez wartości dodatnie) ⇒ ułamek→−∞
licznik jest stały i ujemny, mianownik →0+ (przez wartości dodatnie) ⇒ ułamek→−∞
licznik jest stały i ujemny, mianownik →0− (przez wartości dodatnie) ⇒ ułamek→+∞
dowody tych twierdzeń są dość łatwe
16 sty 23:00
Basia: drugi i czwarty wiersz: ma być przez wartości ujemne oczywiście
16 sty 23:01
Dickens: to oczywiste ale te ułamki są argumentami funkcji sinus a limx→∞ sinx nie istnieje
17 sty 21:15