ekstrema
asia: znajdz wszystkie ekstremy lokalne podanej funkcji
p(x) = (x−5)*ex
prosze o szybka pomoc kochani potrzebuje to zrobic na jutro
16 sty 21:28
Basia: ekstrema nie ekstremy;
policz pochodną; podaj wynik
16 sty 21:30
asia: p'(x)=xe
x+xe
x−5e
x i co dalej

?
16 sty 21:41
asia: czyli = 2xex − 5ex
16 sty 21:42
asia: i co dalej

?
16 sty 21:42
Basia: źle policzyłaś pochodną
f'(x) = (x−5)'*ex + (x−5)*(ex)' = 1*ex + (x−5)*ex = ex(1+x−5) = ex(x−4)
ex jest stale dodatnie, pochodna zależy tylko od wyrażenia y=x−4
f'(x)=0 ⇔ x−4=0 ⇔ x=4
x∊(−∞;4) ⇒ x−4<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(4;+∞) ⇒ x−4>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rosnie
dla x=4 funkcja osiąga minimum lokalne = f(4) = (4−5)*e4 = −e4
16 sty 22:56