pilne
krasi1779: wyznacz ekstremum, punkt przegięcia, wypukłości i wklęsłości f(x)=x3 −22 +3
4 lut 00:58
Basia:
To ma być: f(x) = x3−2x2+3 ?
4 lut 01:26
krasi1779: tak
4 lut 01:27
Basia:
f'(x) = 3x2−4x = x(3x−4)
f'(x) = 0 ⇔ x=0 lub x=43
x∊(−∞;0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
x∊(0;43) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(43;+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rosnie
stąd:
xmax = 0
xmin=43
f"(x) = 6x−4 = 2(3x−2)
f"(x) = 0 ⇔ 3x−2=0 ⇔ x=23
x∊(−∞;23) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f jest wklęsła
x∊(23;+∞) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f jest wypukła
xprzegięcia = 23
4 lut 01:40