Liczby pierwsze
Maciek: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych x,y dla których wartość wyrażenia (x−y) − (√x − √y)
jest liczbą pierwszą.
16 sty 20:50
Basia:
nie może być x=y bo wtedy dostajemy 0 a to nie jest liczba pierwsza
(x−y)−(√x−√y) = (x−√x) − (y−√y)∊N
z tego wynika, że x−√x>y−√y czyli x>y
x,y∊N⇒ x−y∊N ⇒ to musi być √x−√y∊N
√x−√y=n
√x=n+√y
x = n2+2n√y+y
x−y−n2 = 2n√y
x−y−n2 jest całkowita czyli wyierna czyli √y też musi być wymierny
pierwiastek z liczby naturalnej jest wymierny ⇔ istnieje takie k∊N,że y=k2
analogicznie musi być dla x czyli istnieje m∊N, że x=m2
(x−y)−(√x−√y) = (m2−k2) −(m−k) = (m−k)(m+k)−(m−k) = (m−k)(m+k−1)
ten iloczyn może być liczbą pierwszą ⇔ jeden z czynników =1
1.
m−k=1
m=k+1
wtedy
1(k+1+k−1)= 2k
jedyną parzystą liczbą pierwsza jest 2 czyli
2k=1
k=1
m=2
x=22=4 y=12=1
2.
m+k−1=1
k+m=2
m = 2−k
ale k,m∊N
więc może być tylko
k=0 i m=2
lub
k=1 i m=1 (odpada na mocy początkowej uwagi)
lub
k=2 i m=0 ⇒ x=0 i y=4 odpada bo x>y
czyli możemy mieć pary (x,y) postaci (4;1) lub (2;0)
16 sty 21:27
Maciek: Dzięki wielkie, teraz rozumiem
17 sty 16:52
Maciek: Nie rozumiem jedynie drugiej pary
17 sty 18:11
Maciek: Tam powinno być (4;0) zamiast (2;0)?
17 sty 18:14
Adam: ale 0 nie jest naturalne
18 sty 01:59
Maciek: 0 jest naturalne
18 sty 09:37
Adam: nie
to sprawa umowna xd
18 sty 13:00