matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstrema funkcji
Bartek:
Ekstremum funkcji uwikłanej Witam, proszę o sprawdzenie czy dobrze liczę: x
2
− 12x + y
2
= 0 f'x = 2x−12
⎧
x
2
− 12x + y
2
= 0
⎩
2x − 12 = 0
2x = 12 / :2 x = 6 36 − 72 + y
2
= 0 −36 + y
2
= 0 y
2
= 36 y = 6 i y = −6 Punkty w których może być ekstremum: P1 (6,6); P2(6. −6) f'xx = 2 f'y = 2y
−(2x−12)
y' =
2y
2
y'' =
2y
1
y''(P1) =
6
ymin(6) = 6 y''(p2) = {−1}{6} ymax(6) = −6 Serdecznie pozdrawiam
16 sty 20:10
Bartek:
−1
miało być y''(P2)
6
17 sty 14:07
Jerzy:
Niedobrze. Na początek układ równań: f'
x
= 0 f'
y
= 0
17 sty 14:16
Jerzy:
Sorry ... nie było wpisu.
17 sty 14:27
Bartek:
czyli nadal nie wiem czy dobrze
17 sty 15:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick