pilne
krasi1779: oblicz pochodną f(x.y)=√1−ln(x2+ y2)
a)dziedzina
b)df/dx
c)df/dy
4 lut 00:55
Basia:
x
2+y
2>0 co jest prawdą dla każdej pary ≠ (0,0)
1−ln(x
2+y
2)≥0
ln(x
2+y
2)≤1
ln(x
2+y
2)≤lne
x
2+y
2≤e
D = koło o środku w p−cie O(0,0) i promieniu r=
√e \ {(0,0)}
| df | | 1 | | −1 | | −x | |
| = |
| * |
| *2x= |
| |
| dx | | 2√1−ln(x2+y2) | | x2+y2 | | (x2+y2)*√1−ln(x2+y2) | |
| df | | 1 | | −1 | | −y | |
| = |
| * |
| *2y= |
| |
| dy | | 2√1−ln(x2+y2) | | x2+y2 | | (x2+y2)*√1−ln(x2+y2) | |
4 lut 01:02
krasi1779: dziękuję bardzo za pomoc. Była bym bardzo wdzięczna za zrobienie jeszcze tych wcześniejszych
zadań bo są mi bardzo potrzebne na jutro rano
4 lut 01:05