układ równań-macierze
krasi1779: rozwiąż układ równań:
x+y−z+t=0
2x−y−2z+3t=0
x−2y−z+2t=0
4x+y−4z+5t=0
4 lut 00:49
Basia:
wzory Cramera, czy inna metoda ?
4 lut 00:53
krasi1779: może być i wzorem Cramera ja to próbowałam z wyznaczników ale potem mi się wszystko zerowało
4 lut 00:56
Basia:
nie liczyłam tego, ale wydaje mi się, że W≠0
natomiast Wx=Wy=Wz=Wt=0 na pewno
czyli jedynym rozwiązaniem jest (0,0,0,0)
4 lut 01:06
krasi1779: właśnie mi też tak cały czas wychodziło, ale nie wiem czy nie należy wyeliminować jednego
równania i potraktować tego jako układ 3 równań z 4 niewiadomymi
4 lut 01:13
Basia:
W = 1 1 −1 1
−1 −4 1 0
−1 −4 1 0
−1 −4 1 0
= 0 (niestety)
czyli jest nieskończenie wiele rozwiązań
4 lut 01:19
krasi1779: dzięki wielkie mogła byś mi jeszcze zerknąć na to zadanie z ekstremum lokalnym była bym bardzo
wdzięczna
4 lut 01:22
Basia:
Spróbuj odrzucić pierwsze równanie i rozwiązać układ
(2)(3)(4) jako układ trzech równań z niewiadomymi x,y,z i parametrem t
to się chyba uda
4 lut 01:25
krasi1779: właśnie tak robiłam ale coś mi nie wychodziło
4 lut 01:26
krasi1779: ale jeszcze raz spróbuję to policzyć może wyjdzie
4 lut 01:28