Niewiadoma a
Maciek: Jeśli 319=1a62261467 to jaką cyfrę reprezentuje a?
16 sty 18:29
Basia:
319 jest podzielna przez 3
to jaka musi być suma cyfr tej liczby?
16 sty 18:35
Eta: a=1
16 sty 18:37
Maciek: Czyli a może być równe 1, 4 i 7?
16 sty 18:39
Eta: tylko 1
16 sty 18:39
Maciek: Dlaczego?
16 sty 18:42
Basia:
dlaczego tylko 1?
1+6+2+2+6+1+4+6+7= 3*6 + 1+2 + 2+1 + 4+7 = 3*6+3+3+11
12, 15 i 18 są podzielne przez 3
a=1 lub a=4 lub a=7
16 sty 18:44
Eta: 319 dzieli sie przez 9 więc 1a62261467 też musi ...
16 sty 18:46
Basia: fakt, przestałam myśleć
16 sty 19:01
Mila:
To pewnie zadanie testowe.
16 sty 19:06
Maciek: Tak, było na finale kuratoryjnego dla gimnazjum w województwie pomorskim kilka lat temu.
16 sty 19:08
Maciek: kujawsko−pomorskim*
16 sty 19:08
Mila:
Maciek, jeżeli zadanie jest testowe to trzeba podawać jakie odpowiedzi są do wyboru.
16 sty 19:10
Maciek: W tym przypadku było jako zadanie otwarte
16 sty 19:12
Eta:
Kto się pode mnie podszywa?
16 sty 23:18