program
program:
Program w C++
int main {
int A,B,C, D, E;
cout << "Wpisz liczbe E:";
cin>>E;
A=...
B=...
C=....
if (E>7) D=C+1;
else D=C;
cout<<"D";
return 0;
}
Czy warunek z if jest dobrze zapisany?
16 sty 18:18
program: ?
16 sty 20:31
Bartek: a jakie jest polecenie zadania?
bo nie wiemy co ten warunek ma sprawdzać, więc nie wiemy czy dobrze jest napisany
16 sty 20:34
program:
Podam wymyslony przyklad, zeby pokazac o co mi chodzi.
int main {
int A,B,C, D, E, F;
cout << "Wpisz liczbe E:";
cin>>E;
A=E+37;
B=A*4;
C=21+A*4;
D=A+B+C;
F=A+C;
if (E=5) cout<<D<<endl;
else cout<<F<<endl;
return 0;
}
Jesli E bedzie spelniac okreslony warunek to chce, zeby pokazala sie wartosc D w przeciwnym
wypadku wartosc F.
Ale jak E nie spelnia warunku to i tak pojawia mi sie wartosc D.
Jest jakis blad w zapisie?
16 sty 22:19
jc: Kompilator powinien dać ostrzeżenie.
Napisz if(E==5) zamiast if(E=5).
16 sty 22:24
program:
Ok.
Tylko, ze to byl przyklad. Ten warunek jest bardziej zlozony.
Cos w stylu:
if (E%1 ==0 && E%2 !=1) || (E%3==0) cout<<D<<endl;
else cout<<F<<endl;
16 sty 22:35
jc: E%1==0 zawsze, więc możesz pominąć.
Faktycznie masz taki warunek: E%2==0 || E%3==0.
16 sty 22:41
program: I tak pokazuje sie ten pierwszy warunek.
16 sty 23:27
b.: Daj cały kod programu, podaj co wpisujesz za E, czego oczekujesz, a co dostajesz. Inaczej to
wróżenie z fusów.
16 sty 23:33
jc: Co to znaczy, że pokazuje się pierwszy warunek?
16 sty 23:35
program:
Juz jest dobrze.
Dziekuje.
16 sty 23:50