Znaleść ekstrema lokalne funkcji
Tomaj: No to kolejne

wytlumaczeniem jako takim proszę

Znaleźć ekstrema lokalne funkcji f(x) = 3x − arctg3x
pozdrawiam
3 lut 23:46
Basia:
| | 1 | | 3 | |
f'(x) = 3 − |
| *(3x)' = 3 − |
| = |
| | 1+(3x)2 | | 1+9x2 | |
| 3(1+9x2)−3 | | 27x2 | |
| = |
| |
| 1+9x2 | | 1+9x2 | |
f'(x)=0 dla x=0
ale pochodna nie zmienia w tym punkcie znaku bo jest stale ≥0
f. nie ma ekstremów lokalnych
3 lut 23:50
Tomaj: mógłbym prosić o jakieś "dla idioty" wytłumaczenie tej diagnozy?

tzn wszystko ok wiem jak
dojsc do tego wyniku i wiem ze wartosc pochodnej w ekstremum jest równa 0. ale skąd ta
odpowiedz bo nie patrze i nie moge zrozumiec i nie zasne
4 lut 00:35
mela:
27x2 ≥0 stale czyli dla każdego x
1+9x2≥0 stale czyli dla każdego x
to
f'(x)≥0 stale czyli dla każdego x
a funkcja ma ekstremum w p−cie x0⇔ f'(x0)=0 i pochodna zmienia w trym punkcie znak
(z + na − to maksimum; z − na + to mimimum)
nie zmienia znaku więc nie ma ekstremum; jest tylko punkt przegięcia
inaczej:
f'(x)≥0 stale czyli dla każdego x ⇒ funkcja jest stale rosnąca ⇒ nie może mieć żadnego
ekstremum
4 lut 00:43
Tomaj: wystarczyło spojrzeć i zinterpretować wynik

dzieki za pomoc
4 lut 00:48