proszę o rozwiązanie
Anna: wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
16 sty 12:25
Jerzy:
Dziedzinę wyznacz z warunku: |x + 2| − 1 ≠ 0
16 sty 12:36
Anna: to wyznaczyła i mój wynik to x ∊ R \ { −1 ;−3}
ale nie wiem jak zbiór wartości
16 sty 12:52
Anna: | | 2x−1 | | 2( Ix +2I −1) − 3 | | 3 | |
|
| = |
| = 2 − |
| |
| | Ix+2I −1 | | I x + 2I −1 | | I x + 2I −1 | |
czyli Zw = (2 ; +
∞)
czy to jest dobrze
16 sty 14:06
Jerzy:
Rozpatruj oddzielnie w przedziałach.
16 sty 14:10
Anna: niestety nie wiem jak to zrobić
16 sty 14:12
Jerzy:
| | 2x − 1 | |
Dla: x + 2 < 0 , masz funkcję: f(x) = |
| |
| | −x − 2 − 1 | |
| | 2x − 1 | |
Dla: x + 2 ≥ 0 , masz funkcję: f(x) = |
| |
| | x + 2 − 1 | |
16 sty 14:16
Jerzy:
Nie zapomnij też,o asymptotach pionowych: x = −1 oraz x = − 3
16 sty 14:26
Anna: narysowałam układ współrzędnych
asymptoty pionowe x = −1 i x=−3
asymptoty poziome y = − 2 i y = 2
dalej nie wiem jak będzie wyglądał wykres
16 sty 17:18
Anna: czy zbiór wartości jest taki jak 14.06
16 sty 22:52
Basia:
x∊R\{−1; −3}
x∊(−
∞; −3)∪(−3;−2) ⇒ |x+2|=−x−2
i masz
| | 2x−1 | | 2(x−(1/2)) | | 2(x+3−3−{1/2}) | |
f(x) = |
| = − |
| = − |
| = |
| | −x−3 | | x+3 | | x+3 | |
| | 2(x+3) − (7/2) | | 2(x+3) − 7 | | 7 | |
− |
| = − |
| = |
| −2 |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
niebieska krzywa tylko w przedziale od (−
∞; −3)∪(−3;−2)
x∊<2,−1)∪(−1;+
∞) ⇒ |x+2| =x+2
i masz
| | 2x−1 | | 2(x+1)−3 | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| = − |
| + 2 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
czerwona krzywa tylko w <2,−1)∪(−1;+
∞)
tego co jest wykropkowane na czarno nie ma
ZW
f = (−
∞;−2)∪(−2;2)∪(2;+
∞)
16 sty 23:27
16 sty 23:37
Basia: ale musisz sama wprowadzić wzór funkcji
16 sty 23:38
Anna: dziękuję bardzo
17 sty 18:15