Oblicz calke
norek: ∫ tg2x1−cosxdx
Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tej całki ? na stronie nie znalazłem w miarę podobnego
przykładu i nie potrafię tego zrobić.
Dzięki za pomoc.
Nie wiem czy da się rozczytać z tego zapisu (mam nadzieję że to tylko wina mojego monitora),
na wszelki wypadek zapisze to jakoś inaczej.
∫ tg2x podzielić przez 1−cos2x razy dx
3 lut 23:41
Basia:
1−cos
2x = sin
2x
| tg2x | | tg2x | | sin2x | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1−cos2x | | sin2x | | cos2x*sin2x | | cos2x | |
to już chyba umiesz scałkować
3 lut 23:45
hashiri: zeby byly wieksze ulami to pisze ulamek przez duze U (zamiast malego u)
wtedy sa wyrazniejsze
3 lut 23:46
norek: ok dziękuje za rozwiązanie

już wiem o co chodzi.
Na przyszłość się poprawie z tym U :
4 lut 09:35