Ekstrema lokalne
Olka: Ekstrema lokalne funkcji :
f(x) = 1−x+x21+x+x2
3 lut 23:07
milo: | | 2x−1 | | (2x+1)(x2−x+1 | |
f'(x)= |
| − |
|
|
| | x2+x+1 | | (x2+x+1)2 | |
pochodna się zeruje dla x=−1 i x=1
3 lut 23:27
Basia:
| | (2x−1)(1+x+x2)−(2x+1)(1−x−x2) | |
f'(x) = |
| = |
| | (1+x+x2)2 | |
| 2x+2x2+2x3−1−x−x2−2x+2x2+2x3−1+x+x2 | |
| = |
| (1+x+x2)2 | |
| 4x3+4x2 | | 4x2(x+1) | |
| = |
| |
| (1+x+x2)2 | | (1+x+x2)2 | |
f'(x) = 0 ⇔ x=0 lub x=−1
ale dla x=0 pochodna nie zmienia znaku
mamy minimum lokalne dla x=−1
3 lut 23:43
milo: czy w pochodnej nie powinno być (...)−(2x+1)(1−x+x2) ?
wtedy f'(1) też byłoby 0
4 lut 01:39