matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Diana:
Obliczyć granicę :: lim(1+
1
n
2
)
n
oraz lim (1+
1
n
)
n
2
3 lut 22:44
Basia:
ad.2 (1+
1
n
)
n
2
= (1+
1
n
)
n*n
= [(1+
1
n
)
n
]
n
→ e
n
→ +
∞
ad.1 (1+
1
n
2
)
n
= (1+
1
n
2
)
n
2
*
1
n
= [ (1+
1
n
2
)
n
2
]
1
n
→ e
1/n
→ e
0
= 1
3 lut 23:09