granice funkcji
milo: bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu granic
lim (n√n11*8n+n20*7n
∞
powinno wyjść 8 ale nie wiem co z n−ami pod pierwiastkiem zrobić
lim (cos(x)+arctg(x))1/(3x)
0+
3 lut 22:28
milo: w tym drugim chyba e do potęgi którejś powinno wyjść ale nie wiem jak pogodzić cosinusa z
arcusem.
3 lut 22:41
milo: prooosze
3 lut 23:08
Basia:
8
n < n
11*8
n + n
20*7
n < n
11*8
n+n
20*8
n < n*{20}*8
n+n
20*8
n = 2*n
20*8
n
stąd
n√8n <
n√n118n+n20*7n <
n√2*n20*8n
8 <
n√n118n+n20*7n < 8
n√2*n20 = 8*(
n√n)
20
i twierdzenie o trzech ciagach + to, że lim
n→+∞ n√n=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | ln(cosx+arctgx) | |
ln(cosx + arctgx)1/3x = |
| *ln(cosx+arctgx) = |
| |
| | 3x | | 3x | |
x→0
+ → L(x) = ln(cosx+arctgx)→ln(cos0+arctg0) = ln(1+0)=ln1=0
x→0
+ → M(x) = 3x → 3*0=0
tw.de l'Hospitala
| | 1 | | 1 | |
L'(x) = |
| *(−sinx+ |
| ) |
| | cosx+arctgx | | 1+x2 | |
M'(x) = 3
| L'(x) | | | |
| = |
| → |
| M'(x) | | 3(cosx+arctgx) | |
lnf(x) →
13 ⇒ f(x) → e
1/3
czyli
lim
x→0+ (cosx+arctgx)
1/(3x) = e
1/3
3 lut 23:36