granica funkcji
Diana: Stosując regułę H oblicz granicę : x cosx − sinxsinx − x
3 lut 22:22
milo: x dąży do 0 ?
3 lut 22:42
Diana: tak, x dąży do 0, przepraszam, zapomniałam napisać ; )
3 lut 22:45
milo: | | cosx−xsinx−cosx | |
lim |
| =
|
| | cosx−1 | |
| | cosx+cosx−xsinx | |
lim |
| =
|
| | cosx | |
mam nadzieje że jest dobrze, pod każdym limesem oczywiście x→0,
3 lut 22:54
milo: obliczamy pochodne,
(xcosx)'=cosx−xsinx
(sinx)'=cosx
(x)'=1
(xsinx)'=sinx+xcosx
korzystamy z tego że jak jest różnica dwóch funkcji to różniczkujemy je oddzielnie (to samo dla
sumy), a reszta to chyba oczywiste
3 lut 22:57
Basia:
L(x) = x*cosx−sinx → 0*cos0−sin0 = 0*1−0=0
M(x) = sinx−x → sin0−0=0−0=0
| | L(x) | | L'(x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| |
| | M(x) | | M'(x) | |
L'(x) = 1*cosx +x*(−sinx) − cosx = −x*sinx → 0*sin0 = 0*0=0
M'(x) = cosx −1 → cos0−1=1−1=0
| | L'(x) | | L"(x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| |
| | M'(x) | | M"(x) | |
L"(x) = −[1*sinx+x*cosx] = −sinx−x*cosx
M"(x) = −sinx
| L"(x) | | x*cosx | |
| = 1 + |
| = |
| M"(x) | | sinx | |
| | x | |
1 + cosx* |
| → 1+cos0*1 = 1+1*1=2 |
| | sinx | |
stąd wynika, że
| | xcosx−sinx | |
limx→0 |
| = 2 |
| | sinx−x | |
sprawdź czy się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
3 lut 22:58