Asymptoty funkcji
Marek: Wykaż ,że prosta k jest asymptotą ukośną wykresu funkcji f, jeśli
f(x)=
√x2+3x, k: 2x+2y+3=0
a= lim
x→ −∞ √x2+3x = 1
| | x2+3x−x2 | | 3 | |
b= limx→−∞ √x2+3x − x = limx→−∞ |
| = |
| |
| | √x2+3x + x | | 2 | |
2y=2x+3 ≠ 2x+2y+3=0
Gdzie popełniłem błąd?
Adam: zauważ że x<0 to i f(x)/x<0
granicą nie może być 1
pewnie włączyłeś x pod pierwiastek, mimo że jest ujemne
włączyłem pod pierwiastek −x, ponieważ −x jest dodatnie
inny sposób by o tym myśleć, to że
√x2=|x|, ale x=−|x| dla x ujemnych