Równanie stycznej w punkcie
Tomaj: "Znajdz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) =
√3x−5 w punkcie ( 3, f(3) ). " Prosiłbym
o rozwiązanie i jako takie wytłumaczenie bo nie wiem co z tym punktem zrobić

pozdrawiam
3 lut 22:18
Tomaj: Da ktoś radę z tym czy raczej nie?
3 lut 22:29
milo: sekunde xD
3 lut 23:01
milo: f(3)=2, podstawiamy do wzoru funkcji f(x) x=3
obliczamy pochodną funkcji f(x)
współczynnik nachylenia stycznej w danym punkcie to wartość pochodnej w tym punkcie.
jest to współczynnik a równania stycznej w postaci y=ax+b
teraz zabieramy się za b
| | 3 | |
nasz y=2, a= |
| , x=3 (bo styczna przechodzi przez (3,2))
|
| | 4 | |
| | 1 | |
przekształcając y=ax+b otrzymujemy b=y−ax i b=− |
|
|
| | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
czyli szukane równanie prostej to y= |
| x− |
| |
| | 4 | | 4 | |
3 lut 23:08
Tomaj: Dzieki wielkie

właśnie zrobiłem tak samo w momencie kiedy umieściłeś odpowiedz

tylko ja
skorzystałem z ogólnego wzoru tego typu y−y0 = f'(x0) (x−x0), gdzie y0 = f(3) a x0 = 3

nie
wiedzialem wlasnie jak ten punkt zinterpretowac

dziekowka
3 lut 23:15
RsK123123: Wyznaczyć wzór funkcji y=f(x), któej wykres przechodzi przez punkt (0,2) i spełnia nastepujące
równanie y'=3x2y. Wiecie moze jak to rozwiązać?
16 lut 16:05