f.homograficzna
wpisz, a otrzymasz : Określ wartość c, dla których funkcja f jest odpowiednio:
funkcją homograficzną, liniową (ale nie stałą), stałą.
f(x) =
4x − 6cx + 3
poproszę ładne rozwiązanie i wyjaśnienie jak to liczyć
15 sty 13:38
Jerzy:
Jeśli: 4*3 ≠ −6*c i c ≠ 0 ⇔ c ≠ −2 i c ≠ 0 , to ta funkcja jest homograficzna.
| | 4 | |
Dla c = 0 jest funkcją liniową: y = |
| x − 2 |
| | 3 | |
Nie ma takiego c, aby była funkcją stałą.
15 sty 13:46
Milo: Dla c= −2
| | 4x−6 | | −4x+6 | |
f(x) = |
| = − |
| = −2 |
| | −2x+3 | | −2x+3 | |
15 sty 13:56
Jerzy:
Faktycznie
15 sty 13:57
Jerzy:
A skąd w liczniku: −4x + 6
15 sty 14:00
Jerzy:
Dobra, nie zuważyłem minusa.
15 sty 14:00
Ariel: To sa Jerzy sparwy przyziemne .
15 sty 14:02