Wyznaczanie wektorów leżących na płaszczyźnie
deltaporno: Jaki sposób polecacie na wyznaczanie wektorów leżących na płaszczyźnie do równania
parametrycznego? Oczywiście zakładając, że znamy wektor normalny i punkt leżący na
płaszczyźnie
15 sty 13:25
Adam: Napisz równanie normalne płaszczyzny
y=t, z= s
podstawiasz pod normalne s i t i masz parametryczne
15 sty 13:32
Adam: Widzę po nick że jakiś fetyszysta
15 sty 13:35
deltaporno: Nie do końca rozumiem.
Dla przykładu mam wyznaczyć równianie parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt
P=(2,1,−1). Wektor normalny n = (1,−2,3).
W takim razie równinie ogólne wychodzi: x−2y+3z+3=0
W jaki sposób mam przekształcić to równanie żeby znaleźć parametryczne?
15 sty 13:40
jc: Tak, jak pisze Adam.
y=t
z=s
x=2t−3s−3
15 sty 13:46
SEKS INSTRUKTOR: @jc ale przecież nie uwzgledniles punktu ktory jest podany
15 sty 13:48
deltaporno: Ok, już rozumiem, serdecznie dziękuję
15 sty 13:50