baza przestrzeni
Kamil: Witam, ćwiczę przestrzenie liniowe, i chciałbym się dopytać, czy tu dobrze zrobiłem.
znajdź bazę:
V={(x,y,z,s,t)∊R5:: 3x+2y+3z−t = 2x+y+z+2s+t = 5x+4y+7z−4s−5t = 0}
czyli trzeba rozwiązać układ równań
3x+2y+3z−t = 0
2x+y+z+2s+t = 0
5x+4y+7z−4s−5t = 0
podstawiam do macierzy:
3 2 3 0 −1
2 1 1 2 1
5 4 7 −4 −5
po operacjach elementarnych wyszło mi
x y z s t
1 1 2 −2 −2
0 −1 −3 6 5
0 0 0 0 0
czyli x − y to zmienne a z,s,t to parametry
x=−y−2z+2s+2t
y=−3z+6s+5t
x=3z−6s−5t−2z+2s+2t → x=z−4s−3t y=−3z+6s+5t
V={(z−4s−3t,−3z+6s+5t,z,s,t)∊R5}
baza:
z(1,−3,1,0,0), s(−4,6,0,1,0), t(−3,5,0,0,1)
dim(V)=3
mógłby ktoś przeanalizować i sprawdzić?
15 sty 11:43
Adam: Nie pisz tych z, s, t przy bazie tylko same wektory
Jest ok
15 sty 12:05
jc: Pierwszy wektor w porządku, pozostałe pewnie też. Nie dopisuj literek przy wektorach
bazowych. I tak nie opisujesz wszystkich możliwych baz. Ktoś mógłby postawić zero
i baza by się zepsuła.
15 sty 12:08