znajdź bazę przestrzeni liniowej i jej wymiar
Kamil: Wiem mniej więcej jak to się robi, ale ten przykład jest trochę inny.
V={(x,y,z,t)∊R4: x2+y2+z2+t2=0}
ja bym to robił tak, ale wiem że to źle i dlatego proszę o pomoc.
y2=−x2−z2−t2
y=√−x2−z2−t2
czyli wychodzi z tego że dla x,z,t≠0 powyższe równanie jest sprzeczne.
czyli tylko (0,0,0,0) spełnia warunek x2+y2+z2+t2=0.
co za tym idzie że baza to (0,0,0,0) a wymiar przestrzeni to dim(V)=1
15 sty 10:59
Adam: Od razu widać
Podprzestrzeń to punkt (0, 0, 0, 0)
15 sty 11:06
Kamil: hmm w odpowiedziach mam że jej wymiar to 0.
dlaczego?
15 sty 11:11
Adam: a*(0, 0, 0, 0)=(0, 0, 0, 0) ⇒ a=0 czy takie wynikanie zachodzi?
ten wektor nie tworzy bazy
15 sty 11:16
jc: V={(0,0,0,0)}, w takim przypadku przyjmuje się, że wymiar = 0.
15 sty 11:16