podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Kamil: Czy zbiór jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej V.
V=R[x]2
zbiór:
W1={P(x) \in R[.x.]2 ,P(1)=0}
wymyśliłem coś takiego:
P(1)=a+b+c=0 → c=−a−b
czyli zbiór W1 składa się z wielomianów typu ax2+bx−a−b.
żeby ten zbiór był podprzestrzenią, musi spełniać:
W1 jest podprzestrzenią przestrzeni V wtedy gdy" v1 ∊ W1,v2 ∊ W1 spełnia v1+v2 ∊ W1
oraz αv ∊ W1
Sprawdzam pierwszy warunek:
v1=a1x2+b1x−a1−b1 ∊ W1
v2=a2x2+b2x−a2−b2 ∊ W1
v1+v2=a1x2+b1x−a1−b1+(a2x2+b2x−a2−b2)=
=(a1+a2)x2+(b1+b2)x+(−a1−a2−b1−b2)
i dale niestety nie wiem jak zrobić...
jak sprawdzić czy ta suma należy do tego zbioru?
15 sty 10:15
Adam: v1(1)+v2(1)=0 więc należy, bez kombinowania
15 sty 10:29
Kamil: a dlaczego taki zbiór nie będzie podprzestrzenią?
W3={P(x) ∊ R[x]: st(P)=1}
będą to wielomiany
ax+b
czyli v1=a1x+b1 ∊W3
v2=a2x+b2 ∊ W3
v1+v2=a1x+b1+a2x+b2=(a1+a2)x+b1+b2
15 sty 10:44
Adam: x+(−x) nie należy
15 sty 10:47