liczby zespolone na plaszczyznach
wojtek: Narysować zbiór liczb zespolonych z, które spełniają warunek |z2+9| <=5|z+3i|
jak to zrobić? bo zacząłem tak, że podzieliłem przez |z+3i| i potem normalnie z=x+iy ale potem
to wychodzą jakieś trudne rachunki i nie wyjdze wzór na koła...
help
15 sty 01:02
SEKS INSTRUKTOR: postac trygonometryczna to podstawa
15 sty 01:03
wojtek: widziałeś postać trygonometryczną z X i Y? ja nie xd
15 sty 01:07
xD: pozdrawiam mirko
15 sty 01:13
Adamm: |z+3i|=0 lub |z−3i|≤5
15 sty 01:17
wojtek: mogłbyś bardziej objaśnić?
15 sty 01:24
Adamm: |z2+9|=|z+3i|*|z−3i|
teraz albo |z+3i|=0, i nierówność jest spełniona
albo |z+3i|>0, i możemy przez nie podzielić nierówność
i dostajemy, co wyżej
15 sty 01:27
wojtek: okej wielkie dzieki, dopiero teraz to zauważyłem, 10h przy matmie dzisiaj i ze zmeczenia takich
oczywistych rzeczy się nie dostrzega
15 sty 01:37