znajdź generatory
Kamil: Znajdź generatory przestrzeni liniowej.
| | x | | y | | t | |
V=(x,y,z,s,t)∊R5: |
| = |
| =3z= |
| |
| | 4 | | 5 | | 8 | |
zamierzam wyznaczyć każdą literkę, więc
t=2x
podstawiam
| | 5x | | x | |
V=(x, |
| , |
| ,s,2x)∊R5 |
| | 4 | | 12 | |
czyli:
| | 5 | |
x(1, |
| ,{1}{12},0,2) oraz s(0,0,0,1,0). |
| | 4 | |
i niestety ta odpowiedź jest nieprawidłowa.
co źle zrobiłem? proszę o dokładne wytłumaczenie.
15 sty 00:02
jc:
(4, 5, 1/3, 0, 8)
(0, 0, 0, 1, 0)
15 sty 00:10
Kamil: odpowiedź to
(12,15,1,0,24) (0,0,0,1,0)
czy to znaczy że
| | 5 | | 1 | |
(4, 5, 1/3, 0, 8)=(1, |
| , |
| ,0,2)=(12,15,1,0,24) |
| | 4 | | 12 | |
?
15 sty 00:13
Adamm: jeśli generator to po prostu wektory rozpinające tą przestrzeń, to zauważ
że jeśli jeden z nich pomnożymy przez stałą, to on też się nada
15 sty 00:16