Postać iloczynowa i kanoniczna
Norosmo: Witam,
Do wykresu funkcji kwadratowej f(x) = x
2 + bx + c należą punkty A = (−1,0), B=(5,0). Zapisz
wzór w postaci kanonicznej i iloczynowej.
I zrobiłem tak..
Ogólna wyszła mi f(x) = x
2 + 6x + 5
p = −3
q = 2
Kanoniczna: f(x)= (x+3)
2 + 2
x1 = −1
x2 = −5
Delta = 16
I teraz mam problem z iloczynową, bo wychodzi mi (x+1)(x+5), jako że:
f(x)= a(x−x1)(x−x2)

Aa wydaje mi się, że powinno wyjść(x+1)(x−5) w iloczynowej

Co
zrobiłem źle ?
14 sty 23:57
Norosmo: Chyba, że ogólnie mi źle wszystko powychodziło

Proszę o rozwiązanie
15 sty 00:02
Satan: Skoro: f(−1) = 0 i f(5) = 0, to:
Czyli krótko mówiąc: zła postać ogólna.
Postać iloczynową masz podaną. Punkty A i B to miejsca zerowe, więc: f(x) = (x+1)(x−5).
Wymnażasz nawiasy i otrzymujesz wzór postaci ogólnej, który przyrównujesz ze wzorem x
2 + bx +
c. Następnie porównujesz współczynnikami. Potem, żeby było szybciej zamiast liczyć q poprzez
deltę, wyznacz f(p)
15 sty 00:03
Eta:
Z treści zadania miejsca zerowe to : x=−1 , x=5
f(x)=(x+1)(x−5) −− postać iloczynowa
f(x)= x2−4x−5 −−− postać ogólna
f(x)=x2−4x+4−9 ⇒ f(x)= (x−2)2−9 −−− postać kanoniczna
15 sty 00:03
Norosmo: Dobra widzę błąd przy wyliczaniu b i c...
15 sty 00:10