W zbiorze liczb rzeczywistych rozwiąż równanie
miki: W zbiorze liczb rzeczywistych rozwiąż równanie
x2 − 8[x] + 7 = 0
gdzie [x] oznacza największą liczbę całkowitą nie przekraczającą liczby x.
14 sty 23:16
Adamm: x2 musi być więc całkowite (co niekoniecznie oznacza że x musi)
8[x]=x2+7
teraz x−1<[x]≤x
8(x−1)<x2+7≤8x
0<x2−8x+15 oraz x2−8x+7≤0
(x<3 lub x>5) oraz 1≤x≤7
1≤x<3 lub 5<x≤7
jeśli 1≤x<2 to
8=x2+7 skąd x=1
2≤x<3 to
16=x2+7, brak rozwiązań
jeśli 5<x<6 to
40=x2+7 skąd x=√33
jeśli 6≤x<7 to
48=x2+7 skąd x=√41
i x=7 sprawdzamy
zatem x∊{1, √33, √41, 7}
14 sty 23:23
Mila:
14 sty 23:26
kochanus_niepospolitus:
więc mamy:
[x] = x−1 dla x∊ℤ
[x] = 'podłoga z' x dla x∉ℤ
1) niech x∊ℤ
wtedy mamy:
x2 − 8(x−1) + 7 = 0
x2 − 8x + 15 = 0
(x−5)(x−3) = 0
czyli:
x = 3 ∨ x = 5
2) niech x∉ℤ
zauważamy, że x>1 (tylko wtedy −8[x] < 0)
niech [x] = k (gdzie k∊ℤ), wtedy x2 ∊ (k2 ; (k+1)2>
więc:
k2 − 8k + 7 < x2 − 8[x] + 7 ≤ (k+1)2 −8k + 7
(k−1)(k−7) < x2 − 8[x] + 7 ≤ k2 − 6k + 8
(k−1)(k−7) < x2 − 8[x] + 7 ≤ (k−2)(k−4)
skoro mamy mieć: x2 − 8[x] + 7 = 0
to jest na to szansa tylko jeżeli:
(k−1)(k−7) < 0 ∧ (k−2)(k−4) ≥ 0
czyli gdy: k∊(1;7) ∧ k∊(−∞,2> ∪ <4,+∞)
co daje nam 'rejon' poszukiwań:
k∊(1;2> ∪ <4;7)
jako że wiemy, że k∊ℤ to ostatecznie mamy:
k ∊ { 2, 4, 5, 6}
i patrzymy jak będzie wyglądało to równanie dla [x] = 2 lub [x] = 4 lub [x] = 5 lub [x] = 6
a) [x]=2 (czyli x∊(2,3) )
x2 − 16 + 7 = x2 − 9 = (x−3)(x+3) = 0 ... brak rozwiązania (dla x∉ℤ)
b) [x]=4 (czyli x∊(4,5) )
x2 − 32 + 7 = x2 − 25 = (x−5)(x+5) = 0 ... brak rozwiązania (dla x∉ℤ)
c) [x]=5 (czyli x∊(5,6) )
x2 − 40 + 7 = x2 − 33 = 0 ⇒ x =√33 < √36 = 6 ... więc mamy rozwiązanie
d) [x]=6 (czyli x∊(6,7) )
x2 − 48 + 7 = x2 − 41 = 0 ⇒ x = √41 < √49 = 7 ... więc mamy rozwiązanie
Reasumując: Masz cztery różne rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych.
14 sty 23:35
Adamm: kochanus
[x]=x dla x całkowitych
15 sty 00:10