| x3+x2+1 | ||
∫ | dx | |
| x3+x2 |
| x3+x2+1 | ||
I=∫ | dx = | |
| x3+x2 |
| 1 | ||
∫(1+ | dx = | |
| x3+x2 |
| 1 | ||
x + ∫ | dx | |
| x2(x+1) |
| 1 | ||
I1 = ∫ | dx | |
| x2(x+1) |
| 1 | Ax+B | C | |||
= | + | = | |||
| x2(x+1) | x2 | x+1 |
| (Ax+B)(x+1)+Cx2 | |
| x2(x+1) |
| 1 | −x+1 | 1 | |||
= | + | ||||
| x2(x+1) | x2 | x+1 |
| −x+1 | 1 | |||
I1 = ∫ | dx + ∫ | dx = | ||
| x2 | x+1 |
| x−1 | ||
ln|x+1| − ∫ | dx | |
| x2 |
| x−1 | ||
I2 = ∫ | dx = | |
| x2 |
| x | 1 | |||
∫ | dx − ∫ | dx = | ||
| x2 | x2 |
| 1 | ||
∫ | dx − ∫ x−2 dx = | |
| x |
| 1 | ||
ln|x| + | ||
| x |
| 1 | ||
I1 = ln|x+1| − ln|x| − | ||
| x |
| 1 | ||
I = x + ln|x+1| − ln|x| − | +C = | |
| x |