Równania różniczkowe
Jola: Wykorzystać metodę przewisywań do rozwiazania równań
y'''−y''=6x+e(−x)
y'''−y''+4y'−4y=sinx+xex
14 sty 22:17
Mariusz:
W pierwszym równaniu dla wielomianu przewidujesz ys=x2(Ax)
a dla funkcji wykładniczej przewidujesz ys=Be−x
Przewidywania sumujesz aby dostać całkę szczególną
W drugim równaniu dla funkcji trygonometrycznej sprawdzasz ilukrotnym pierwiastkiem
równania charakterystycznego jest λ=i
a dla tego drugiego składnika sprawdzasz ilukrotnym pierwiastkiem
równania charakterystycznego jest λ=1
14 sty 22:44
Jola: dla czego w pierwszym równaniu przewidujemy x2?
Czy moge prosić o rozpisanie rozwiązania do drugiego równania? Chociaż początek..
14 sty 22:49
Mariusz:
λ=0 jest pierwiastkiem podwójnym równania charakterystycznego
λ3−λ2+4λ−4=0
λ2(λ−1)+4(λ−1)=0
(λ−1)(λ2+4)=0
Dla funkcji trygonometrycznej przewidujesz
ys=(Acos(x)+Bsin(x))
Dla pozostałego składnika przewidujesz
ys=x(Cx+D)ex
Ostatecznie całka szczególna będzie sumą tych przewidywań
ys=(Acos(x)+Bsin(x))+x(Cx+D)ex
15 sty 01:28
Mariusz:
W pierwszym równaniu całka szczególna będzie postaci
ys=x2(Ax+B)+Ce−x
15 sty 01:51
Jola: Dlaczego dla niektórych funkcji trygonometrycznych przewidujemy Acos(x)+Bsin(x), a dla innych
Axcos(x)+Bxsin(x)?
Dla y"−4y'+4y'=cosx−2ex2x, czyli przewiduję Asin(x)+BCos(x)− Ax2e2x?
15 sty 11:34
Jola: Dlaczego dla niektórych funkcji trygonometrycznych przewidujemy Acos(x)+Bsin(x), a dla innych
Axcos(x)+Bxsin(x)?
Dla y"−4y'+4y'=cosx−2 e2x czyli przewiduję Asin(x)+BCos(x)− Cx2 e2x?
15 sty 11:42
Mariusz:
To zależy czy λ=i
jest pierwiastkiem równania charakterystycznego a jeśli jest to od krotności tego pierwiastka
Dlatego ja wolę uzmiennianie stałych
Jeśli chodzi o równanie jednorodne to zamiast równania charakterystycznego
można zapisać je w postaci układu równań i rozwiąć je metodą macierzową
15 sty 12:17
Jola: Ok, czyli jak dobrze rozumiem to jeżeli pierwiastki wyjdą i,−i lub 2i,−2i, lub 3i,−3i itd to
będzie x(Acos(x)+ bsinx) dla lu. x(acos(2x)+b(sin3i)? Czy to drugie równanie jest dobrze
przeqidziane powyzej?
15 sty 12:29