promień i przedział zbieżności
werty: Dobry wieczór, proszę o pomoc z zadaniem:
Znaleźć promień zbieżności, przedział zbieżności oraz określić rodzaj zbieżności
na krańcach przedziału zbieżności szeregów:
Zechciałby ktoś zrobić i wytłumaczyć chociaż jeden przykład? Nie rozumiem kompletnie tego
Lech:
| | an+1 | |
g = lim | |
| | = 1, dla n→∞ |
| | an | |
R=1/g⇒ R =1 ⇒ −1 ≤ x−5 ≤ 1 ⇔ 4 ≤ x ≤ 6 , przedzial zbieznosci , teraz trzeba sprawdzic
| | 1 | |
na brzegach przedzialu , dla x=4 oraz x= 6 jest to szereg harmoniczny ∑ |
| czyli |
| | 2n | |
rozbiezny , zatem przedzial zbieznosc : 4 < x < 6