14 sty 21:52
jc: Po lewej stronie równości masz zbiór, po prawej liczbę.
Jak definiujesz pierwiastek z liczby zespolonej?
14 sty 21:58
Mila:
To masz obliczyć?
z=3√(2−3i)6
14 sty 22:05
wojtek: tak i jak chciałem najpier (2−3i)6 a potem wynik dać pod pierw i liczyć dalej to nie mogłem
bo
cosδ = U{2}{√13
sinδ = U{−3}{√13
14 sty 22:18
14 sty 22:20
Mila:
To inaczej zrobimy, bo nie można ustalic argumentu.
z
3=[(2−3i)
2]
3
z
3=(−5−12i)
3
z
3−(−5−12i)
3=0
[z−(−5−12i)]*[(z
2+(−5−12i)*z+(−5−12i)
2]=0
z=−5−12i lub (z
2+(−5−12i)*z+(−5−12i)
2]=0
Δ=(−5−12i)
2−4*(−5−12i)
2=−3*(−5−12i)
2=3i
2*(−5−12i)
2
| | −(−5−12i)−√3*i*(−5−12i) | | −(−5−12i)+√3*i*(−5−12i) | |
z2= |
| lub z3= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (−5−12i)*(−1−√3 *i) | | (−5−12i)*(−1+√3 *i) | |
z= |
| lub z3= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (5+12i)*(1+√3i) | | (5+12i)*(1−√3 i) | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 22:54