Przekształcenia liniowe, macierz, baza
ktoś: Zakładając, że A jest macierzą przekształcenia liniowego F w S znajdź macierz B przekształcenia
liniowego w R
A =
1 2 3
2 1 0
3 0 1
S = {(0,0,1), (0,1,0), (1,0,0)}
R = {(1,1,0), (1,1,1), (0,1,1)}
Wyszło mi
B =
3 6 5
3 3 1
3 4 1
Jeśli ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze to byłbym wdzięczny.
14 sty 21:46
jc: Wydaje mi się, że mamy taką zależność:
Jeśli rm = ∑i Kim si, to B=K−1AK.
K=
[0 1 1]
[1 1 1]
[1 1 0]
K−1=
[−1 1 0 ]
[1 −1 1 ]
[0 1 −1]
B=
[−4 −3 0]
[5 7 3]
[0 −1 0]
14 sty 22:54
ktoś: Potrafiłbyś w skrócie opisać tą metodę? Bo ja robię to tym sposobem co we wcześniejszym
"wpisie" mi pokazałeś i w sumie to nie wiem co idzie nie tak

tzn.
F(0,0,1) = (3,0,1)
F(0,1,0) = (2,1,0)
F(1,0,0) = (1,2,3)
(1,1,0) = (1,0,0) + (0,1,0)
(1,1,1) = (1,0,0) + (0,1,0) + (0,0,1)
(0,1,1) = (0,1,0) + (0,0,1)
F(1,1,0) = F(1,0,0) + F(0,1,0) = itd...
14 sty 23:31
jc: Można tak, jak Ci pokazałem, a z macierzą zamiany bazy (K) jest mniej pisania.
Rachunki wg poprzedniego schematu:
Fs1=s1+2s2+3s3
Fs2=2s1+s2
Fs3=3s1+s3
Fr1=F(s1+s3)=5s1+22+s3=−4r1+5r2
Zatem w pierwszej kolumnie mamy −4, 5, 0.
14 sty 23:55