x * y = ax +by + cxy
igor: Mikołaj wybrał trzy liczby rzeczywiste a, b, c i określił działanie * wzorem
x * y = ax + by + cxy
dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y. Obliczył 1 * 2 = 3 i 2 * 3 = 4 oraz zauważył , że
istnieje niezerowa liczba rzeczywista t taka, że x * t = x dla każdej liczby rzeczywistej x.
Wyznacz t.
14 sty 21:44
Adamm: x=ax+bt+cxt
dla każdego x, czyli mamy równość wielomianów względem zmiennej x
czyli
bt=0 oraz 1=a+ct
skąd b=0
teraz można podstawić poprzednie do działania i wyznaczyć a, c i na końcu t z tego że
1=a+ct
14 sty 21:49
kochanus_niepospolitus:
1 * 2 = 3
2 * 3 = 4
no to lecimy:
3 = a*1 + b*2 + c*1*2 ⇔ 3 = a + 2b + 2c
4 = a*2 + b*3 + c*2*3 ⇔ 4 = 2a + 3b + 6c
czyli:
4a + 8b + 8c = 6a + 9b + 18c −> 2a + b + 10c = 0 −> b = −10c − 2a
3 = a + 2*(−10c − 2a) + 2c ⇔ 3 = −3a −18c ⇔ a = −6c − 1
więc mamy:
a = −6c − 1
b = 2c + 2
c = c
x * t = x ⇔ x = (−6c−1)x + (2c+2)t + cxt ⇔ 0 = (ct −6c − 2)x + (2c+2)t
aby to było spełnione dla DOWOLNEGO x to:
1) ct −6c − 2 = 0
2) (2c+2)t = 0 ⇔ c = −1 lub t = 0 (ale t miało być ≠ 0) ... czyli c = −1
więc:
(−1)t − 6(−1) − 2 = 0 ⇔ −t + 6 − 2 = 0 ⇔ t = 4
a więc ostatecznie:
c = −1
b = 0
a = 5
t = 4
sprawdzamy:
1 * 2 = 5*1 + 0 −1*1*2 = 5 + 0 − 2 = 3 oki
2 * 3 = 5*2 + 0 −1*2*3 = 10 + 0 − 6 = 4 oki
x * t = 5x + 0 −1*x*4 = 5x − 4x = x oki
14 sty 21:57
igor: skąd wzięło się 4a + 8b + 8c = 6a + 9b + 18c ...?
14 sty 23:37
kochanus_niepospolitus:
pierwsze równanie *4 .... drugie równanie *3 i przyrównujesz do siebie (bo po przemnożeniu oba
są równe 12)
14 sty 23:39
igor: dzięki
14 sty 23:51