Rowerzysta przejechał pewien odcinek drogi w ciągu 45minut(funkcja liniowa)
Rafał: Rowerzysta przejechał pewien odcinek drogi w ciągu 45minut. Jeśli zmniejszyłby średnią prędkość
o 2km/h, to trasę o 9km dłuższą przejechałby w ciągu 80 minut. Oblicz długość trasy przebytej
przez rowerzyste i jego srednią prędkość
zadanie z działu funkcja liniowa więc prosiłbym o rozwiązanie poprzez równanie lub układ równań
z góry dziękuje !
14 sty 21:08
Lech: t1 = 45 min = 3/4 h
t2 = 80 min = 4/3 h
S− droga
v− predkosc
Uklad rownan :
S= v*t1
S+9 = (v−2)*t2
Rozwiaz , masz dwie niewiadome S i v , powodzenia !
14 sty 21:13
Rafał: ahh szkoda ze na to nie wpadlem na sprawdzianie probowalem brac czas jako kolejna niewiadoma ;v
Dzieki!
14 sty 21:23