kombinacja liniowa
Kamil: Dla podanej przestrzeni liniowej V wyznaczyć wszystkie takie wartości parametru a, że wektor
v∊V[/tex] jest kombinacja liniowa wektorów v1,v2,v3.
a)V=R3, v=(3a,5a,3),v1=(1,2,1),v2=(3,4,0), v3=(7,8,−2)
nie mam pomysłu jak zrobić to zadanie. Proszę o jakieś wskazówki.
14 sty 21:01
Adamm: v=xv1+yv2+zv3
porównujesz współrzędne
masz układ 3 równań
badasz jego rozwiązanie w liczbach x, y, z zależnie od parametru a
14 sty 21:30
Kamil: a układ równań ile musi mieć rozwiązań aby wektor był kombinacją?
nieskończenie wiele, czy dokładnie 1?
14 sty 22:22
Adamm: wystarczy by układ miał rozwiązanie, nieważne ile
14 sty 22:24
Kamil: a jeszcze takie pytanko.
wektory są liniowo niezależne, jeśli wyznacznik macierzy, złożonej z tych wektorów jest różny
od 0?
14 sty 22:48
Adamm: tak
14 sty 22:49
Kamil: wielkie dzięki
14 sty 22:54