3 lut 21:43
Basia:
f(x) = 2x + arctgx
tak to ma być ?
3 lut 21:44
natalia: TAK TYLKO ŻE ZAPOMNIAŁAM NAPISAĆ X ARCTGX
3 lut 22:06
Edek: to napisz to dobrze
3 lut 22:07
Basia:
Nadal nie rozumiem. Napisz to porządnie.
3 lut 22:10
natalia: 2/X+ XARCTG X
3 lut 22:13
Basia:
dzieci z podstawówki potrafią tu napisać ułamki
po lewej masz zakładkę "Kliknij po więcej przykładów";
kliknij i zobacz jak się te ułamki pisze
3 lut 22:29
Basia:
czy
to dość spora różnica
3 lut 22:30
natalia: 2x + x*arctgx
3 lut 22:33
natalia: 2x + x*arctgx
3 lut 22:34
Basia:
| | f(x) | | π | | π | |
limx→−∞ |
| = 0− |
| = − |
| |
| | x | | 2 | | 2 | |
istnieje asymptota ukośna lewostronna
| | π | | 2 | | π | |
f(x) + |
| x = |
| +x*arctgx + |
| x = |
| | 2 | | x | | 2 | |
| | π | |
limx→−∞[ f(x) + |
| x ] = 0+(−∞)*0 symbol nieoznaczony |
| | 2 | |
licznik o mianownik dążą do 0
stosujemy tw.de l'Hospitala
| L' | | x2 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| = − |
| → − |
| = −1 |
| M' | | 1+x2 | | 1x2+1 | | 0+1 | |
asymptota ukośna lewostronna:
| | f(x) | | π | | π | |
limx→+∞ |
| = 0+ |
| = |
| |
| | x | | 2 | | 2 | |
będzie istniała asymptota ukośna prawostronna
| | π | | 2 | | π | |
f(x)− |
| x = |
| + x*arctgx − |
| x = |
| | 2 | | x | | 2 | |
| 2 | | π | | | |
| + x(arctgx − |
| → 0+limx→+∞ |
| |
| x | | 2 | | | |
licznik i mianownik dążą do 0
| L' | | x2 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| = − |
| → − |
| = −1 |
| M' | | 1+x2 | | | | 0+1 | |
asymptota ukośna prawostronna
3 lut 22:47
Basia: posprawdzaj rachunki; mogłam się gdzieś pomylić
3 lut 22:48