planimetria
MatMal: dany jest rownoleglobok abcd o kacie ostrym roznym od 60 na bokach bc i cd zbudowano trojkaty
rownoczone BCM i DCN udowodnij ze trojkat AMN jest rownoboczny
siedze juz i siedzie nad tym zadaniem i dalej nie wiem czego sie zlapac
14 sty 20:35
14 sty 20:48
Eta:

|<MCN|=120+α i |<ABC|=|<ADC|=180−α|
to |< ABM|=360−(180−α+60) =120+α=|<ADN|
zatem trójkąty ABM i MCN i ADN są przystające z cechy (bkb)
więc |AN|=|AM|=|MN|
więc trójkąt AMN jest równoboczny
c.n.u
14 sty 20:57
Eta:
14 sty 20:58
MatMal: Nie pomyslalem zeby to narysowac orzestrzennie i dlatego rysunek za azdym razem byl takido
kitu,dzieki wielkie
14 sty 21:00
Eta:
2 sposób
| | α | | α | |
|<NMC|=|<MNC|= 60+ |
| i |<AMB|= |<MAB|= 60+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
to |<AMN|= 60
o
i analogicznie z pozostałymi kątami
.......................
zatem ΔAMN jest równoboczny
14 sty 21:06