Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru p
Matt: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru p.
√2 − p2x = p −2x
Prosze o pomoc
14 sty 19:40
kochanus_niepospolitus:
funkcja liniowa, więc masz:
1 rozwiązanie −−− jeżeli 2−p2 ≠ 0
0 rozwiązań −−− jeżeli 2−p2 = 0 i p−√2 ≠ 0
nieskończenie wiele rozwiązań −−− jeżeli 2−p2 = 0 i p−√2 = 0
14 sty 19:45
Matt: byłbyś w stanie to rozpisać? nie chce wstawiać tu każdego zadania, fajnie było by ogarnąć
temat, ładnie proszę
14 sty 20:09
Matt: wydaje mi sie ze masz tam błąd bo p=−√2 wychodzi ze sprzeczne, jesli nie prosze udowodnij
dlaczego masz dobrze
14 sty 20:31
Mila:
√2 − p
2x = p −2x⇔
2x−p
2*x=p−
√2
x*(2−p
2)=p−
√2
1) 2−p
2≠0 to równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
2) 2−p
2=0⇔p=
√2 lub p=−
√2
Jeżeli p=
√2 to masz sytuację:
x*0*(
√2+p)=0 równanie spełnione dla każdego x∊R
Jeżeli p=−
√2 mamy:
x*0=−2
√2 równanie sprzeczne
14 sty 20:47
Lech: √2 − p
2 x = p − 2x ⇒ ( p
2 − 2)x =
√2 − p
| | √2 − p | |
Czyli x = |
| dla p2 −2 ≠0 |
| | p2 −2 | |
1) dla p = −
√2
√2 − 2x = −
√2 −2x , rownanie jest sprzeczne
2) dla p =
√2
√2 −2x =
√2 −2x , rownanie tozsamosciowe , ma nieskonczenie rozwiazan
3) dla p = R−{ −
√2 ;
√2 }
| | −1 | |
rownanie ma jedno rozwiazanie x= |
| |
| | p + √2 | |
14 sty 20:53
Matt: ok zrozumiałem, dziękuje !
14 sty 21:02
Mila:
14 sty 21:08