Granica
Problem: Jak obliczyć taką granice funkcji w punkcie 0+
tgx1/ln3x
3 lut 21:42
Problem: prosze
3 lut 21:55
Basia:
f(x) = tg(x
1/ln3x)
| | 1 | | ln(tgx) | |
ln[f(x)] = ln[ tg(x1/ln3x) ] = |
| *ln(tgx) = |
| |
| | ln3x | | ln3x | |
x→0
+ ⇒ tgx→0 ⇒ ln(tgx)→ −
∞
x→0
+ ⇒ lnx→ −
∞ ⇒ ln
3x→ −
∞
można zastosować tw.de l'Hospitala
| | 1 | | 1 | | 1 | | cosx | | 1 | |
Poch.licznika = |
| * |
| = ctgx* |
| = |
| * |
| = |
| | tgx | | cos2x | | cos2x | | sinx | | cos2x | |
| | 1 | | 3ln2x | |
poch.mianownia=3ln2x* |
| = |
| |
| | x | | x | |
| p.l | | 1 | | x | | x | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| p.m | | sinxcosx | | 3ln2x | | sinx | | 3ln2x*cosx | |
| | 1 | |
trzeba zająć się |
| |
| | 3ln2x*cosx | |
cosx → cos0=1
lnx → −
∞ ⇒ ln
2x→+
∞
3ln
2x*cosx → 3*(+
∞)*1 = +
∞
czyli
lim ln(f(x)) = 1*0=0 ⇒ lim f(x) = 1
3 lut 22:05
Problem: Dziekuje
3 lut 22:11