zadanie
Krzyś: Czy istnieją liczby x1, x2, x3, . . . , x1001 równe (−1) lub 1 takie, że:
x1x2 + x2x3 + x3x4 + . . . + x1000x1001 + x1001x1 = 499?
14 sty 18:30
Krzyś: help
14 sty 19:00
krzyś:
14 sty 19:01
Adamm: xixj=1 ⇔ xi+xj=2
xixj=−1 ⇔ xi+xj=0
wniosek
xixj=xi+xj−1
(x1+x2)+(x2+x3)+...+(x1001+x1)−1001=499
x1+...+x1001=750
teraz widać że = 1 mogą być tylko pierwsze k, i nie zmieni to ogólności
k−(1001−k)=750
2k=liczba nieparzysta
sprzeczność
14 sty 19:01
Adamm: nie spam człowieku
14 sty 19:01
Adamm: błędne rozwiązanie
14 sty 19:03
krzyś:
14 sty 19:05
Adamm: xixj=xi+xj−1 ale tylko jeśli xi, xj nie są oba = −1
jeśli tak jest, to
xixj=xi+xj+3
i tu mam błąd
14 sty 19:07
krzyś:
14 sty 19:09
kochanus_niepospolitus:
krzyś ... kuźwa ... opanuj się trochę
14 sty 19:14
krzyś: to rozwiąż to ktoś
14 sty 19:23
kochanus_niepospolitus:
A co my jesteśmy? Caritas ? Poczekaj cierpliwie, a nie zachowujesz się jak kolejny
rozpieszczony bachor, który wyznaje zasadę: "daj daj daj ... bo mi się należy".
Na jakim poziomie nauczania jesteś?
Związku z jakimi lekcjami (jakim tematem) masz takie zadanie?
14 sty 19:25
krzyś: ile można czekać, już 55 minut czekam
14 sty 19:26
adam:
14 sty 19:29
krzysiek:
14 sty 19:33
Pytający:
Nie istnieją.
14 sty 19:37
Adamm: owsiki normalnie
14 sty 19:40
kochanus_niepospolitus:
no i po tych 30 min zrobiłeś jedno 'przypomnienie'.
Minutę później kolejne (niepotrzebnie).
Później 4 minuty później kolejne (jak już do zadania podszedł Adamm) −−− już zupełnie
niepotrzebnie (bo powinieneś widzieć, że 'rozwiązanie' − nie dobre jak się później okazało −
było).
Później 4 minuty później kolejne.
Na cholerę to robiłeś? Zastanów się trochę nad sobą ... szczerze mówiąc, w tym momencie jestem
daleki od dania Ci chociażby wskazówki jak wykazać, że takie liczby istnieć nie będą..
14 sty 19:42
krzyś: dziękuje i przepraszam
14 sty 19:47
krzyś: sam już zrobiłem
14 sty 19:47
krzyś: nie przepraszam xd
14 sty 19:47
krzyś: A wyślesz?
14 sty 19:52
krzyś: co wyślę?
14 sty 19:54
krzyś: rozwiązanie
14 sty 19:55
5-latek: krzyś wali ci na możdzek ?
jesli tak to idz umyj glowe zimną wodą
14 sty 19:57
Adamm: załóżmy że dla x
i∊{−1, 1}, i∊{1, ..., 1001} mamy
x
1x
2+x
2x
3+...+x
1001x
1=499
(x
1+...x
1001)
2=x
12+...+x
10012+998=1999
1999 nie jest kwadratem liczby całkowitej
rozwiązanie banalne
14 sty 21:42
krzyś: dziękuję
14 sty 21:47
Adamm: problem w tym że to co napisałem nie do końca jest prawdą
oprócz sum kwadratów wyrażeń xi mamy jeszcze 2x1x2 itd.
ale oprócz tego też mamy np. 2x1x3 i inne
14 sty 21:56
krzyś: no to znowu źle jest
14 sty 22:15
krzyś: a tak moze byc?
drugi przypadek:
xixj=xi+xj+3
(x1+x2)+(x2+x3)+...+(x1001+x1)+3*1001=499
x1+...+x1001=−1252 ... co nie ma rozwiazan
14 sty 22:22
Adamm: nie bo nie dla każdej pary musi być xixj=xi+xj+3
14 sty 22:23
krzyś: a faktycznie
14 sty 22:25
krzyś: no ale modulo 2 liczby xi+xj+3 i xi+xj−1 są takie same więc jak rozpatrzymy obie strony równani
modulo 2 to będzie dobrze
14 sty 22:35
Adamm: to nam nic nie daje
14 sty 22:39
Adamm: zamiast modulo 2, rozpatrujmy modulo 4
xixj=1 to xi+xj=±2
−2≡2 mod 4
czyli
xixj≡xi+xj+1 mod 4
2(x1+x2+...+x1001)−1001 ≡ 3 mod 4
teraz już kolejność jest nieważna
przystawać do 1 mogą tylko pierwsze k
2(k−(1001−k))−1 ≡ 3 mod 4
1 ≡ 3 mod 4
sprzeczność
14 sty 22:46
Adamm: xixj≡xi+xj−1 mod 4
14 sty 22:48
krzyś: x
1x
2 + x
2x
3 + x
3x
4 + . . . + x
1000x
1001 + x
1001x
1 = 499
| (x1+x2)2−x12−x22+...+(x1001+x1)2−x10012−x12 | |
| =499 |
| 2 | |
(x
1+x
2)
2+...+(x
1001+x
1)
2=3000
może z tym coś dalej?
14 sty 22:49
Adamm: to już chyba wersja ostateczna, dzięki za pomysł z porównywaniem reszt
14 sty 22:50
krzyś: jeszcze moźe być x
i+x
j=0
14 sty 22:53
Adamm: jeśli xj+xj=0 to xixj=−1 i nadal zachodzi
xixj≡xi+xj−1 (mod 4)
14 sty 22:54
Pytający:
Aby to równanie miało rozwiązanie, 750 z tych iloczynów musiałoby równać się 1 i 251 tych
iloczynów musiałoby równać się −1. Stąd można wywnioskować, że zarówno 1, jak i −1 musiałaby
wystąpić nieparzystą liczbę razy. Jednak jak wiadomo każde xi występuje w 2 iloczynach, więc
liczby ±jedynek są parzyste. Sprzeczność.
14 sty 22:56
Adamm: co rozumiesz przez
"muszą wystąpić nieparzystą liczbę razy"
14 sty 23:00
krzyś: Skąd wniosek, że zarówno 1, jak i −1 musiałaby
wystąpić nieparzystą liczbę razy?
14 sty 23:00
Adamm: faktycznie Pytający, dobre rozwiązanie
14 sty 23:03
Adamm: 750 iloczynów równych 1
czyli od każdego z nich dostajemy albo 2 liczby = −1 albo 2 = 1
w każdym razie liczba −1 oraz 1 jest parzysta (patrząc na same iloczyny = 1)
251 iloczynów równych −1
czyli od każdego z nich dostajemy jedną = 1 oraz jedną = −1
w każdym razie mamy nieparzystą liczbę jedynek i minus jedynek
14 sty 23:06