14 sty 18:11
Adamm: użyj wzoru skróconego mnożenia
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
14 sty 18:14
Klaudia: Ale w jaki sposób, bo też próbowałam z tego wzoru ale mi nie wychodzi
14 sty 18:16
Basia:
zauważ, że
log0,52,25 = log0,5(1,5)2 = 2log0,51,5
log0,59 = log0,532 = 2log0,53
wyłącz 2 przed nawias i rozłóż
masz tam w nawiasie różnicę sześcianów A3−B3 = (A−B)(A2+AB+B2)
wtedy drugi nawias skróci się z mianownikiem (bez 4 oczywiście)
14 sty 18:19
Klaudia: aha, i w ten sposób skrócimy licznik z mianownikiem?
14 sty 18:22
14 sty 18:40
14 sty 19:30
Klaudia: Czyżby błąd w odp?
14 sty 19:31
Basia: na to wygląda; może jeszcze ktoś sprawdzi
jednak błędy w odpowiedziach zdarzają się od czasu do czasu
14 sty 19:33
Pytający:
Nie ma błędu w odpowiedzi, przed nawias wyciągasz przecież 2
3.
14 sty 19:47
14 sty 19:48
Klaudia: dzięki
14 sty 19:50