zadanie
stulejka: Oblicz √4+8i
14 sty 17:52
stulejka: oczywiście 4+8i to liczba zespolona a 8i to część urojona żeby nie było że to jakaś zmienna
14 sty 17:57
Basia:
można tak
√4+8i=x+yi x,y∊R
4+8i = (x+yi)
2 = x
2+2xyi−y
2
2xy = 4
x
2−y
2=8
x
4+4 = 8x
2
x
4 − 8x
2 + 4 = 0
Δ=64−16 = 48
√Δ = 4
√3
| | 8−4√3 | |
x2 = |
| = 4−2√3=(1−√3)2 |
| | 2 | |
luv
x
2 = 4+2
√3 = (1+
√3)
2
czyli x=1−
√3 lub x=−1+
√3 lub x=1+
√3 lubx=−1−
√3
teraz wylicz odpowiedni y dla każdego x i zapisz liczby zespolone
14 sty 18:28
Adamm: nie pisałbym
√4+8i=x+yi bo √4+8i to zbiór, a x+yi to liczba
14 sty 18:30
Adamm: i porównałaś część rzeczywistą z urojoną i na odwrót
14 sty 18:31