Znaleźć wartości i wektory własne przekształceń liniowych:
Adam: Znaleźć wartości i wektory własne przekształceń liniowych:
(a) L : R2 −→R2, F (x, y) = (x + y, 2x + 2y) ;
(b) L : R3 −→R3, F (x, y, z) = (−x, 5x + y, y − 2z) ;
Może mnie ktoś jakoś pokierować? Umiem to liczyć gdy mam podaną macierz ale tego typu widzę
pierwszy raz i mam dylemt.
14 sty 17:46
Adamm: F(x, y)=k*(x, y), k≠0
x+y=kx
2x+2y=ky
stąd y=2x
F(x, 2x)=3*(x, 2x)
mamy wartość własną 3 oraz wektor własny = (1, 2)
14 sty 17:49
Adamm: i dla k=0
y=−x
mamy F(x, −x)=0*(x, −x)
czyli wartość własna = 0 i wektor własny = (1, −1)
14 sty 17:52
Adamm: b) F(x, y, z)=k*(x, y, z)
−x=kx
5x+y=ky
y−2z=kz
z pierwszego x=0 lub k=−1
niech k=−1
5x+2y=0
y=z
mamy wektor (2x, −5x, −5x)
F(2x, −5x, −5x)=(−1)*(2x, −5x, −5x)
wartość własna = −1 i wektor własny = (2, −5, −5)
teraz k≠−1
w takim razie x=0
y=ky czyli y=0 lub k=1
niech k=1
y=3z
F(0, 3x, x)=(0, 3x, x)
czyli mamy wektor (0, 1, 3) i wartość własną = 1
teraz niech k≠1
x=0, y=0 zatem −2z=kz skąd k=−2 bo z=0 już być nie może
F(0, 0, x)=(0, 0, −2x) czyli wektor = (0, 0, 1) i wartość własna = −2
14 sty 18:01
Adam: skąd mamy ten wektor: (2x, −5x, −5x)?
14 sty 18:46
Adam: i jak z pierwszego x moze być=0?
Chodzi od podpunkt b)
14 sty 18:47